Köket - våra tillval

Vårt kök kommer från HTH, här kommer våra tillval!
 
*Bilderna kommer från Mjöbäcksvillans hemsida och är ett HTH kök i deras hus Newport. Jag ska ha likadana luckor (Vit Kvadrat), beslag (Antik skål) på lådorna och knoppar (Mushroom) på skåpen.
 
Till en början var jag helt säker på att jag skulle ha en bänkskiva i granit. Granit tål vatten och värme (inte allt för hög temperatur dock) men den är dyr, kan lätt få kalkfläckar och är känslig för stötar. Det finns ju för- och nackdelar med alla bänkskivor.
Idag har jag en oljad ekbänkskiva i massivt trä, snyggt MEN det kräver underhåll och man måste vara nogrann med att torka upp vätska och den tål inte värme. Efter mycket velande fram och tillbaka föll valet på en bänkskiva i laminat då den tål både vatten, värme och kräver inget underhåll, dessutom billig!
Bänkskivan är ljusgrå och heter Betong 558 och ingår i standard, fast vi har valt en tjockare skiva med en rak framkant i aluminium.
 
Blandare - Istället för standard, valde vi en blandare som heter Mora Izzy Miniprofil med löstagbar munstycke och två strålbilder (koncentrerad stråle eller dusch).
                      Standard                                       Vårt val
 
Ugn - Vi har en ugn med pyrolys idag och jag vill absolut ha det i huset, därför valde vi inte standard ugnen utan Miele H 6260 BP RF, liknande ugn fast med pyrolys (självrengöringsprogram)
 
    
 
                 Standard                                        Vårt val
 
Diskho -  Istället för standard valde vi Intra Omnia 600SF som jag tycker är  snyggare och mer stilren, kommer passa köket alldeles utmärkt.
                       Standard                                            Vårt val
 
Vi fick Miele kökspaket M4 som standard vilket känns bra. Andra tillval vi har gjort är att vi har valt att byta nästan alla våra skåp till lådor, vi ska ha en aluminium sockel (känns lite lyxigare), spottar under skåpen och fullhöjd på våra överskåp. Vi tog bort bardelen i köksön och valde att lägga till skåp så att den blev dubbelt så stor. Jag älskar att laga mat och baka så jag ville hellre ha en stor köksö, dessutom tyckte jag inte om att bardelen skymde sikten mellan vardagsrummet och köket. Jag vill kunna se mina gäster och vara med även om jag står i köket. Jag hittade tyvärr inte köksritningen, jag tror att jag har råkat skicka med det till Eksjöhus efter avropet. Standard köksö är 2m bred och 60cm djup (om man räknar bort bardelen), vi gjorde den till 2m x 1,2m djup. Vilket ger oss extra lådor mot vardagsrummet. Jag var orolig att köksön skulle sticka ut för mycket och vara i vägen för ingången till allrummet. Jag var och mätte i Lyckan på husknuten och köksön sticker ut lika mycket som när man mäter köksön med bardelen + stolarna.
 
I nästa inlägg får ni se våra standard val!
 

Allrummet

Eller jag kanske borde skriva Martins TV-spelsrum :) Ni kan se i inlägget där jag lagt upp planlösningen exakt hur allrummet ser ut och vart i i huset det är placerat. Tanken är att vi ska ha TV:n på väggen mot sovrummen och sedan ska vi ha två sittsäckar och en fotpall. Jag ville ha en bäddsoffa eftersom det är snygg och praktiskt när man har gäster men älskling ville verkligen verkligen ha sittsäckarna istället. Jag ville inte stå i vägen för något han verkligen önskar, speciellt när jag vet att han gör detsamma för mig :)
 
Sittsäcken och fotpallen är från Mio och heter Chess. Den finns i grå (bilden) och beige. Vi valde den beiga (den är inte riktigt beige utan ljusgrå/beige). Jag hittar inte fler bilder då Chess-serien utgår och inte finns med på deras hemsida längre. Vi har redan köpt två säckar och en fotpall av samma anledning. 
 
Nu gäller det att hitta ett snyggt soffbord och TV-bänk. Sedan är det bara restan av huset kvar att inreda... Lyxproblem ;) 

Braskamin

Här kommer en bild på braskaminen vi valde, det blev en grå Contura 586 som har sidoglas så man kan se brasan från flera vinklar.
 
Vi var inte helt överens om en grå braskamin, älskling ville ha en i svart. Jag tyckte att det inte riktigt skulle passa in då allt annat i huset i princip kommer att vara i vitt och grått. Svart skulle inte riktigt passa in.. Efter ett besök på Husknuten var vi båda helt överens om att braskaminen ska vara grå. Den är riktigt snygg och vi ser fram emot många myskvällar framför brasan :) 
 
 
 

Avrop!

Precis i slutet av november hade vi vårt avrop med Eksjöhus, efter avropet får man inte göra några förändringar. Därför är det viktigt att inte missa något! Vi gick igen rum för rum med vår säljare från Eksjöhus för att vara säkra på att inte missa något. Det är väldigt viktigt att försöka få med alla tillval och förändringar man önskar innan man skriver på kontrakten då man har större möjlighet att förhandla. Vi trodde att vi hade gjort det ändå blev det en hel del tillval och förändringar.. 
En sak som är väldigt bra med Eksjöhus är att så fort man tar bort något så dras hela summan av, vilket innebär att många av tillvalen inte blir så dyra. Eksjöhus har också väldigt hög standard så man behöver egentligen inte mer, men har du råd så kan du få huset precis som du vill utan att bli ruinerad. Ett bra tips är att välja bort alla garderober, det gjorde vi och sparade mycket. Vi valde att göra så dels för att vi inte tyckte om garderoberna och för att vi ska göra om ett av sovrummen till en klädkammare. Man kan köpa finare garderober till ett bättre pris. 
Vi fick hem brev från Eksjöhus huvudkontor med vårt slutgiltliga ordespecifikation och ett häfte med våra förändringar. Vi fick dubbelkolla allt och sedan skriva på och skicka tillbaka.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi ska ha dörren till höger i vitt till groventrén och den till vänster i ljusgrå till huvudentrén (mellanskillnad 1300kr)
 
Totalt blev alla våra tillval blev strax över 100.000kr MEN som jag nämde tidigare så räknar Eksjöhus av allt man väljer bort. T.ex. Jag bytte min ugn till en med pyrolys. Då lades det till ca 13.000kr men den gamla ugnen som ingick kostade ca 10.000kr, den summan drogs av så jag betalade alltså bara mellanskillnaden. Av 100.000kr drogs 63.000kr av och vi kommer att betala 39.000kr extra. 
 
 
När vi skrev kontrakt med Eksjöhus i somras så hade vi valt ett jättefint ekparkettgolv från Tarkett, som igår som standard i hela huset (självklart inte till badrummen och tvättstugan). Nu några månader senare så ändrade vi oss och vill ha ett vitt golv istället. Det blev Tarketts Salsa Ask White Pearl parkettgolv. Golvet är mycket vitare än vad det ser ut på bilden ovan. Mellanskillnaden blev 20.000kr. Det va den kostnaden som drog upp summan på tillvalen.
Majoriteten av resterande tillval var i köket, det rummet jag älskar mest! Jag kommer lägga upp ett mer utförligt köksinlägg där ni får mer information och förhoppningsvis inspiration :) 

RSS 2.0